Lnianka siewna – dlaczego warto ją poznać?

Lnianka siewna – hagi.com.pl była znaną i stosowaną od dawna w medycynie ludowej rośliną. Wykorzystywano ją kosmetyce i produktach spożywczych. Bywa czasami zapomniana, a przecież jest spiżarnią witamin, makro – i mikroelementów, a jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Szukając kosmetyku niemal uniwersalnego, warto poznać lniankę siewną!

Czym jest lnianka siewna?

Lnianka siewna spośród roślin oleistych jest jedną z najstarszych uprawianych w Europie. W Polsce znane są liczne ludowe nazewnictwa takie jak lnicznik, ryżyk, czy lennica. Oznacza to, że jej właściwości znane i wykorzystywane są od dawna. Jej nazwa, chociaż w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl len, to jednak nie powinna być z nim mylona. Lnianka jest rośliną jednoroczną o żółtych kwiatkach. Jest rośliną z rodziny kapustowatych. Olej z lnianki siewnej tłoczony na zimno przynosi szereg korzyści dla urody i zdrowia.

Lnianka siewna – bogactwo witamin

Lnianka siewna jest źródłem bardzo wielu makro- i mikroelementów. Olej z lnianki aż w 90% tworzą korzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe a dodatkowo zawiera kwasy Omega 3, które korzystne są nie tylko stosując je w celach spożywczych ale również kosmetycznych. Ponadto jest spiżarnią szeregu witamin – E, A, witamin z grupy B oraz zawiera lecytynę.

Zastosowanie kosmetyczne

Olej z lnianki siewnej wykorzystywany jest w celach spożywczych, widniejąc w rejestrze jako ”Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”. Warto jednak stosować ją również w celach kosmetycznych. Wtedy także stanowi źródło niezastąpionych mikro- i makroelementów. Lnianka zawiera dużo antyoksydantów, które przeciwdziałają procesom starzenia się skóry. Oznacza to, że szczególnie dobre efekty przynosi stosowanie jej na skórze dojrzałej. Ponadto obecność w dużej ilości witaminy E działa uszczelniająco na naczynia krwionośne będąc skutecznym środkiem w walce z drobnymi ”pajączkami”. Witamina E znana jest z właściwości poprawiających koloryt skóry i pomagających w problemach skórnych takich, jak trądzik lub Atopowe Zapalenie Skóry. Ponadto olej z lnianki siewnej znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry głowi i włosów zapobiegając łamliwości i nadając im blasku. Stosuje się go również w olejowaniu całego ciała, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające i natłuszczające.

Właściwości:

  • Przyspiesza proces gojenia ran,
  • Działa przeciwstarzeniowo,
  • Poprawia koloryt skóry,
  • Pomaga w walce z trądzikiem i skórą atopową,
  • Nadaje blasku włosom,
  • Zapobiega łamliwości włosów,
  • Pozytywnie wpływa na skórę głowy,
  • Nawilża i natłuszcza skórę.
Tło zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com