Roślina zbyt cenna, aby o niej zapomnieć

Mało kto dziś wie, jak wygląda lnianka siewna (Camelina sativa), a przecież jeszcze niedawno znajdowała się ona w powszechnej uprawie, a z jej nasion pozyskiwano popularny aż do połowy XX w. olej spożywczy, nazywany rydzowym.

Otrzymywany z nasion lnianki siewnej, lnicznika, rydza czy judry, bo zależnie od regionu Polski roślina zmieniała nazwę, odznacza się ciekawym, dla jednych orzechowym, dla innych lekko korzennym aromatem. Używany był w zastępstwie tłuszczu zwierzęcego, gdy do drzwi zapukała bieda lub nastał czas kościelnego postu. Jest niezwykle bogaty w cenne tłuszcze w korzystnych dla zdrowia człowieka proporcjach, zawiera też witaminę młodości, czyli witaminę E i niezbędną dla zachowania dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci witaminę A.

Bez zmarszczek na długie lata

Olej rydzowy wchodzi w skład wielu produktów o działaniu pielęgnacyjnym i leczniczym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w czystej postaci zastosować go bezpośrednio na skórę i włosy. Aby przyniósł zamierzony efekt, sięgaj po niego regularnie. Po wymieszaniu z ulubionym kremem nakładaj na twarz, przy czym lepiej jest omijać wrażliwą okolicę oczu, jakkolwiek to sprawa indywidualna. Olej rydzowy działa szybko i niezawodnie, a lista korzyści jest długa:

  • zmniejsza utratę wody i poprawia nawilżenie skóry
  • odżywia, natłuszcza, zmiękcza i wygładza skórę
  • spowalnia procesy starzenia się skóry
  • przynosi ulgę w chorobach skóry o podłożu zapalnym
  • wspomaga gojenie odleżyn, oparzeń i owrzodzeń.

Kto zastosował, ten potwierdzi, że skóra staje się jędrna, elastyczna i miękka. Olej rydzowy równie korzystnie wpływa na kondycję i wygląd włosów. Zależnie od preferencji, można go aplikować, podobnie jak olej lniany, bezpośrednio na skórę głowy lub w przypadku skłonności do podrażnień tylko na włosy, bez kontaktu ze skórą. Po kilkudziesięciu minutach należy go zmyć za pomocą szamponu.

Skóra jak aksamit

Skóra nie musi być metryką, pod warunkiem, że o nią zadbamy. Dla zachowania jędrności i elastyczności potrzebuje właściwego nawilżenia, również od wewnątrz. Podstawą jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów i dieta bogata w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które ograniczają utratę wody na poziomie komórkowym i chronią skórę przed wysuszeniem wraz z nieuchronnymi konsekwencjami w postaci zmarszczek. Przed tak ponurą perspektywą ochronić może przyjmowanie 1 łyżeczki oleju rydzowego dziennie, co w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na NNKT.

Medyczny zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com

Zastosowanie i właściwości lnianki siewnej

Lnianka siewna, znana również pod nazwą lnicznika siewnego, to należąca do rodziny kapustowatych, jednoroczna roślina pochodząca z Syberii. Posiada białe albo biało- żółte kwiaty i jeszcze sto lat temu uznawana była w Polsce jako pospolicie występujący kwiat polny. Dzisiaj spotkać można ją rzadko, ale jej zdrowotne właściwości znane są od setek lat.

Olej z lnianki w medycynie ludowej

Olej z lnianki stosowany był w dawnej Syberii jako środek na wzmocnienie odporności i o działaniu przeciwbólowych. Zgodnie z ówczesnymi wierzeniami, regularne picie tego oleju mogło zapobiegać przeziębieniu i skutecznie rozgrzewać. W XV wieku przypisywano mu lecznicze właściwości o zastosowaniu przy większości schorzeń.

W Polsce lnianka siewna doceniona została przez chłopów jako środek na zapalenie płuc i choroby krążenia. Olej wykonany z jej nasion znajdował zastosowanie w kuchni jako zamiennik tłuszczu zwierzęcego i był doceniany ze względu na swój lekko orzechowy smak. Dzisiaj olej z lnianki ponownie wraca do łask jako naturalny produkt o cennych właściwościach.

Lnianka siewna – właściwości

Lnianka siewna (https://hagi.com.pl/pl/sklep/mydla/naturalne-mydlo-z-lnianka-siewna/) wykorzystywana jest do produkcji oleju bogatego w kwasy omega -3 i omega-6 korzystnie wpływające na wzrok i na układ nerwowy.  Taki olej to także źródło witamin: A, E i D oraz kwasów linolowych i linolenowych.

Olej z lnianki siewnej obniża także cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi. Ma także zastosowanie zewnętrzne przy podrażnieniach skóry, stanach zapalnych, owrzodzeniach i trądziku. Ma on właściwości nawilżające skórę i przeciwzapalne. Przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń, odleżyn i łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Dzięki dużej zawartości witaminy E, działa na skórę odmładzająco i ujędrniająco, zwiększa elastyczność skóry i spowalnia jej starzenie się. Zawarte w nim antyoksydanty chronią skórę i włosy, naniesiony na włosy pomaga nawilżyć je i nabłyszczyć oraz chroni je przed łamaniem się.

Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym w swoim składzie olej z lnianki siewnej wspomaga metabolizm i poprawia perystaltykę jelit korzystnie wspomagając proces odchudzania.

Jak spożywać olej z lnianki siewnej?

Olej z lnianki siewnej to nieoceniony składnik marynat, dodatek do ryb i sałatek. Nadając im wyrazisty i ciekawy smak. Nie powinno się go jednak smażyć, traci wtedy swoje cenne właściwości i łatwo się przypala.

Olej z lnianki ma lekko korzenny i orzechowy smak. Doskonale sprawdzi się jako baza sosu do sałatki lub dodatek do zupy oraz przy potrawach rybnych, szczególnie z sandacza i śledzia. Może być również zamiennikiem dla oleju lnianego.

Lnianka siewna znana jest od lat, to jedna z pierwszych oleistych roślin uprawnych. Jej zastosowanie w medycynie ludowej i współczesnej medycynie naturalnej sprawia, że jest coraz szerzej dostępna na naszym rynku. Warto po nią sięgnąć jeśli chcemy zadbać o kondycję naszego organizmu oraz piękny wygląd włosów, skóry i paznokci.

Kwiat zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com

Lnianka siewna – dlaczego warto ją poznać?

Lnianka siewna – hagi.com.pl była znaną i stosowaną od dawna w medycynie ludowej rośliną. Wykorzystywano ją kosmetyce i produktach spożywczych. Bywa czasami zapomniana, a przecież jest spiżarnią witamin, makro – i mikroelementów, a jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Szukając kosmetyku niemal uniwersalnego, warto poznać lniankę siewną!

Czym jest lnianka siewna?

Lnianka siewna spośród roślin oleistych jest jedną z najstarszych uprawianych w Europie. W Polsce znane są liczne ludowe nazewnictwa takie jak lnicznik, ryżyk, czy lennica. Oznacza to, że jej właściwości znane i wykorzystywane są od dawna. Jej nazwa, chociaż w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl len, to jednak nie powinna być z nim mylona. Lnianka jest rośliną jednoroczną o żółtych kwiatkach. Jest rośliną z rodziny kapustowatych. Olej z lnianki siewnej tłoczony na zimno przynosi szereg korzyści dla urody i zdrowia.

Lnianka siewna – bogactwo witamin

Lnianka siewna jest źródłem bardzo wielu makro- i mikroelementów. Olej z lnianki aż w 90% tworzą korzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe a dodatkowo zawiera kwasy Omega 3, które korzystne są nie tylko stosując je w celach spożywczych ale również kosmetycznych. Ponadto jest spiżarnią szeregu witamin – E, A, witamin z grupy B oraz zawiera lecytynę.

Zastosowanie kosmetyczne

Olej z lnianki siewnej wykorzystywany jest w celach spożywczych, widniejąc w rejestrze jako ”Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”. Warto jednak stosować ją również w celach kosmetycznych. Wtedy także stanowi źródło niezastąpionych mikro- i makroelementów. Lnianka zawiera dużo antyoksydantów, które przeciwdziałają procesom starzenia się skóry. Oznacza to, że szczególnie dobre efekty przynosi stosowanie jej na skórze dojrzałej. Ponadto obecność w dużej ilości witaminy E działa uszczelniająco na naczynia krwionośne będąc skutecznym środkiem w walce z drobnymi ”pajączkami”. Witamina E znana jest z właściwości poprawiających koloryt skóry i pomagających w problemach skórnych takich, jak trądzik lub Atopowe Zapalenie Skóry. Ponadto olej z lnianki siewnej znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry głowi i włosów zapobiegając łamliwości i nadając im blasku. Stosuje się go również w olejowaniu całego ciała, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające i natłuszczające.

Właściwości:

  • Przyspiesza proces gojenia ran,
  • Działa przeciwstarzeniowo,
  • Poprawia koloryt skóry,
  • Pomaga w walce z trądzikiem i skórą atopową,
  • Nadaje blasku włosom,
  • Zapobiega łamliwości włosów,
  • Pozytywnie wpływa na skórę głowy,
  • Nawilża i natłuszcza skórę.
Tło zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com